MontBlanc

Blog

Blog

Base jumping del 2

februari 15, 2017, Författare: Melker

Detta är min andra del kring ämnet adrenalin rush och base jumping. I första delen skrev jag lite om historiken bakom base jumping, hur det kom till och vem/vilka som låg bakom uppkomsten av det, på en mer allmän nivå. Sporten har Carl Boenish att tacka tack vare hans film som spelades in 1978, som för första gången visade ett base jump på film. Jag gick också igenom vad förkortningen BASE står för och att personer som genomfört hopp från de fyra kategorierna kan ansöka om ett Base nummer, ett nummer som delas ut i nummerföljd. Under mars 2005 var det en hoppare som ansökte om att få ett nummer, vilket blev Base #1000 som tilldelades Matt “Harley” Moilanen från delstaten Michigan. 11 år senare, under 2016, hade man delat ut över 2000 Base nummer.

Ofta förekommande i filmens värld

TItt som tätt ser vi filmer som innehåller denna sport, då oftast actionfilmer av olika slag. Den första XxX filmen som släpptes 2002 och som hade skådespelaren Vin Diesel som huvudrollsinnehavare inkluderar en scen där Diesels karaktär körandes ut över kanten på Forest Hill Bridge i en bil och hur han sen utlöser sin fallskärm. Bilen totalförstördes men Vin Diesel landar säkert efter detta hopp.

I filmen Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life kan vi se en scen där huvudrollsinnehavaren hoppar från skyskrapan IFC Tower i Hong Kong, iförd en vingdräkt och hur denne sedan flyger över Bank of China för att sedan utlösa sin fallskärm och landa säkert på ett fraktfartyg i rörelse. Detta stunt gjordes helt och hållet live, utan några specialeffekter eller datoranimering, av de svenska hopparna Martin Rosén och Per Eriksson, båda medlemmar i det svenska laget “Team Bautasten”. Hela stuntet filmades i luften av kameramannen Mikael Nordqvist, även han en medlem i laget.   Vi har också inledningsscenen från 1976 års James Bond filmen Älskade spion, där vi ser hoppa ut från Mount Asgard. Bondfilmerna har gång på gång setts använda sig av olika typer av base jumps. Förutom Älskade Spion har vi också Levande måltavla från 1985 där en stuntman hoppa från Eiffel tornet, I 1987 års Iskallt uppdrag där man hoppar ut från Rock of Gibraltar samt i 2002 års Die another day, där Pierces Brosnan som spelar James Bond hoppar från ett smältande isberg. Nu var det dock bara hoppen från Mt Asgard och Eiffeltornet som var verkliga hopp. De övriga skapades genom specialeffekter och datorer.

I Guinness rekordbok hittar vi ett flertal kategorier inom base jumping, med världens högsta hopp som ska ha skett från 6604 meter över havet av australiensarna Glenn Singleman och Heather Swan. Vi har också ett rekord i flest antal utförda base hopp under 24 timmar, där kaptenen Daniel G. Schilling genomförde 201 lyckade hopp från bron Perrine Bridge i Twin Falls, i delstaten Idaho.

Det har sedan tidigt 80-tal hållits ett flertal tävlingar inom sporten där tävlingskategorin har varit att landa så nära ett mål som möjligt eller akrobatik i luften under en viss tidperiod. I senare år har det hållits en mer formell tävling från en höjd på 452 meter där man hoppar ut från Petronas Towers i Kuala Lumpur, Malaysia. Tävlingsmomenten här är att landa så nära den officiella landningspunkten som möjligt.