MontBlanc

Blog

Blog

Extrema BASE-jump platser i världen del 3

mars 15, 2017, Författare: Melker

Först ut vill jag ännu en gång poängtera att denna artikelserie är skriven endast i rent informativt syfte, jag varken stödjer, uppmanar eller på andra sätt rekommenderar personer från att utöva denna otroligt farliga och i många fall även olagliga sport. Men för den som är ute efter den ultimata adrenalinruschen och inte bryr sig om eventuella konsekvenser så som rättsliga problem eller att man sätter livet på spel, då är detta tveklöst något som kommer få hjärtat att pumpa lite snabbare. Det är också en sport som ser sin beskärda del av olyckor, men i dessa fall, är risken väldigt överhängande att olyckan resulterar i ett dödsfall, då marginalerna som man utsätter sig för är i många fall mikroskopiska och man har helt enkelt inte tid eller utrymme att korrigera eventuella problem som uppstår.

Jag tänkte nu fortsätta listan över platser som är populära bland hoppare som är på jakten av den ultimata adrenalinruschen.

7. Lauterbrunnen Valley, Schweiz

Denna plats är precis en sådan plats jag pratar om, där det inte finns något som helst utrymme för misstag eller problem. Ett flertal hoppar har mist livet när det hoppat här, men det hindrar inte de största risktagarna från att anta denna extrema utmaning. Dalgången som hoppet genomförs i anses vara den djupaste dalgången i alperna.

Här finns det ett flertal platser som man kan hoppa ifrån och det schweisiska BASE förbundet kräver att man har genomgått grundlig träning, har rätt utrustning och erfarenhet för att få hoppa härifrån. Och när jag skriver ”får”, då menar jag att man måste först lösa ett så kallat landningskort som man köper från förbundet. Utan det kommer hopparen få problem efter hoppet, både med förbundet och rättvisan.

8. New River Gorge Bridge, West Virginia – USA

Denna bro ligger belägen i delstaten West Virginia, närmare bestämt i bergen Appalachian Mountains. New River Gorge bridge står 267 meter över floden New River. Detta är den tredje högsta fordonsbron i USA och bland de högsta i världen. Första gången bron användes för Base jumping var 1979 när Burton Ervin hoppade från den.

Under den tredje söndagen i oktober varje år anordnar Fayette County, motsvarande kommun i Sverige, en så kallad bro dag eller “Bridge Day” där man under dagen tillåter aktiviteter från bron, så som att fira sig ned från bron eller om man så önskar, hoppa ut från den. Detta event lockar årligen till sig omkring 400 hoppare. Precis som med många platser där man hoppar så har även denna plats dödsfall som skett i samband med hopp, där tre har dött under tidigare Bridge Days, och ytterligare en under ett ”vanligt” hopp.

9. Mount Thor, Baffin Island – Kanada

Detta berg eller topp ligger belägen i Auyuittuq National Park på ön Baffin Island i Kanada. Toppen sträcker sig 1675 meter upp över havet, och är en populär plats bland klättrare. Toppen är döpt efter asaguden Thor.

Toppen håller också ett världsrekord med den längsta, vertikala avsats på jorden, som sträcker sig runt 1370 meter totalt. Det är olagligt att hoppa härifrån, av den simpla anledningen att eventuella räddningsuppdrag skulle bli oerhört komplicerade.