MontBlanc

Blog

Blog

Extrema BASE-jumping platser i världen del 4

mars 26, 2017, Författare: Melker

Min resa genom Base jumping världen fortsätter. Hitintills har jag skrivit om en rad ikoniska platser att hoppa ifrån, däribland trollväggen i Norge, Burj Khalifa i Förenade Arabemiraten, Angels Falls i Venezuela tillsammans med Empire State building i New York. Utöver detta har jag också nämnt en rad olika broar som är väldigt populära inom dessa kretsar. Anledningen med denna bloggserie är i rent informationssyfte, jag varken stödjer, rekommenderar eller uppmanar någon att utöva denna extremt farliga sport. I allra flesta fall är hoppen olagliga och kan resultera i både böter och fängelsestraff, om hopparen fångas av polisen.

Det är också med anledning av detta som serien är helt och hållet informatorisk, då jag inte vill uppmana någon att bryta lagen.

10. Christ The Redeemer statue, Rio De Janeiro – Brasilien

En av de mest ikoniska figurerna i världen vid sidan av bland annat Frihetsgudinnan så har vi denna staty som står på toppen av Corcovado Mountain blickandes ut över staden Rio de Janeiro i Brasilien. Jag syftar så klart på Christ the Redeemer statyn som står 30 meter hög på en åtta meter hög plattform. Ett hopp härifrån är det lägsta hoppet inom BASE kategorin, med endast 30 meters fallhöjd. Självfallet är det också strikt förbjudet att hoppa härifrån och extremt farligt på grund av den låga höjden då det tar någon sekund för fallskärmen att slå upp. Går det inte snabbt nog, då landar du väldigt hårt och kommer garanterat att skada dig, om inte mista livet. Under 1999 landade Felix Baumgartner det allra första hoppet från denna staty, och han är till dags datum den enda hopparen som lyckats genomföra hoppet utan att bli haffad av polisen.

11. Kuala Lumpur Tower, Kuala Lumpur – Malaysia

Denna enorma byggnad står som den sjunde högsta byggnaden i världen. Den sträcker sig hela 421 meter upp i luften. 335 meter upp har byggnaden också en takplattform varifrån hoppare gärna tar klivet ut. Då byggnaden är så hög är den också öppen för allmänheten.

Sedan 1999 har tornet utsetts till ett BASE jump center och där det första hoppet skedde senare samma år. Sedan dess har man årligen hållit ett BASE jumping event här, som lockar till sig lite över 100 hoppare varje år. Idag är detta event det största och mest extrema eventet i världen.

12. Table Mountain, Cape Town – Sydafrika

Detta är en plats som förknippas med stor fara och skaderisk, men det hindrar inte hoppare från att flockas till platsen. Detta är ännu en av de platser runt om i världen som det är olagligt att hoppa ifrån. Ett känt namn inom BASE kretsar är Jeb Corliss, som är en av de som hoppat härifrån men som också haffats av polisen efteråt, av den enkla anledningen att han bröt båda vristerna när han landade.

Det är dock en väldigt vacker plats att hoppa ifrån, med en utsikt ut över havet och staden nedanför. Det är också en populär plats bland vandrare.