MontBlanc

Blog

Blog

Extrema BASE – jumping platser i världen del 5

april 2, 2017, Författare: Melker

Då var det dags för nästa del i vår genomgång av intressanta och spännande Base jumping platser i världen. Fram till denna del har jag tittat på tolv olika platser utsprida runt om i världen, från en varm öken till iskall bergstopp i Himalaya och däribland storstäder och vattenfall. Jag har närmare bestämt skrivit om trollväggen i Norge, Burj Khalifa i Förenade Arabemiraten, Angels Falls i Venezuela tillsammans med Empire State building i New York. Därefter blev det ett par populära broar i USA följt av den kända statyn som blickar ut över Rio de Janeiro i Brasilien.

Jag måste dock ännu en gång påpeka att denna blogg är helt och hållet skriven från en informell aspekt, jag varken stödjer, rekommenderar eller uppmanar någon att utöva denna extremt farliga sport. I allra flesta fall är hoppen olagliga och kan resultera i både böter och fängelsestraff, om hopparen fångas av polisen.

Här nedan kan ni läsa om hopp från Eiffeltornet, en känd klippa i Grekland samt ännu en plats i Norge.

  1. Eiffeltornet – Paris, Frankrike

Det finns nog inte ett mer ikoniskt landmärke i världen än Eiffeltornet. Vem du än är och vart du än bor i världen, så har du med största sannolikhet hört talas om eller sett en bild på denna ikoniska konstruktion. Första gången som någon hoppade från tornet skedde 1912 när Franz Reichelt tog klivet ut för att testa sin fallskärm. Dock var det ett misslyckat försök och föll till sin död. Sedan dess har äventyrare tagit sig an denna utmaning, både från en hoppares perspektiv men också från en laglig aspekt, då det är olagligt att hoppa från tornet.

Vindarna runt tornet gör det extra besvärligt att hoppa och den som hoppar kommer garanterat att få en publik vilket kan göra det svårt att hitta en bra landningsplats. Grips du väntar böter och i värsta fall, ett kortare fängelsestraff.

  1. Navagio Beach, Zakynthos Island – Grekland

Näst ut har vi en av de vackraste stränderna i Grekland, och även en bild som många säkert sett vid ett eller annat tillfälle, med eller utan hoppare i fokus. Själv har jag den som en bakgrundsbild på datorn. Detta är verkligen en idyllisk plats, med kristallklart vatten och ett skeppsvrak på stranden. Lägg sedan till höga klippor på båda sidorna om stranden och vi har sedan en perfekt plats för base-jumping. Den högsta punkten mäter 200 meter upp från stranden vilket gör att ett hopp härifrån tar mellan 2 till 5 sekunder, beroendes på hur snabbt hopparen utvecklar sin skärm. Oavsett vad så finns det nog inte många platser som slår denna pittoreska bild.

Bäst av allt är att det är helt lagligt att hoppa här, vilket således också gjort platsen oerhört populär bland hoppare från världen över. Kanske inte den bästa stranden att ligga och sola på, utifall olyckan skulle vara framme.

  1. Kjerag – Norge

Vid sidan av trollväggen i Norge så är även Kjerag en populär plats bland hoppare, en plats som man kan känna igen tack vare det stenbumling som sitter fastkilad mellan två klippor. Platsen är väldigt populär och har varit så sedan början på 90-talet. Det har uppskattningsvis gjorts omkring 29 000 hopp härifrån sedan 1994 och av dessa har tio hopp dessvärre resulterat i dödsfall.