MontBlanc

Blog

Blog

Fallskärmshoppning

juli 2, 2019, Författare: Melker

Många vet hur känslan av tyngdlöshet känns. Kittlandet i magen som blir till ett pirr, som sprider sig i kroppen och tar över varje nerv. Man skrattar, man gråter, man överväldigas av känslan. De flesta har upplevt den när de åker karuseller, som bergochdalbana eller framförallt, fritt fall. Försök att föreställa den känslan, fast den varar i flera minuter medan man störtar mot marken. Föreställ dig att du faller, du svävar, du befinner dig i en helt annan värld som är olik någonting annat du någonsin upplevt. Så är det att hoppa fallskärm.

Historia

Den första mannen som hoppade fallskärm var André-Jacques Garnerin. Den första kvinnan som hoppade var hans fru, Jeanne Labrosse. De arbetade båda inom ballongflygning och var pionjärer inom detta område. André-Jacques var krigsfånge under flera år i Ungern, när han kämpade i Napoleonkriget. Under sin fångenskap funderande han ut flera teorier, bland annat den om fallskärmshoppning, men kunde inte pröva någon av dem förrän han blev frisläppt, tre år senare.  Den första fallskärmen skapade han av mjukt tyg, och hoppet som han och Jeanne Labrosse genomförde var på 1000 meters höjd.

Fallskärmshoppning idag

licensierad fallskärmskytt

Idag är det många som går kurser för att lära sig att bli en licensierad fallskärmshoppare. En sådan här kurs kan kosta ungefär 15000 kr. Vid en sådan kurs kan det ingå det mesta, som teoretiska lektioner,  undervisningsmaterial och ungefär 16 stycken utbildnings hopp. Syftet med utbildningen är att få kunskapen och licensen som behövs för att få hoppa fallskärm på egen hand. Det första hoppet som man ska göra på egen hand gör man tillsammans med två stycken instruktörer, som följer med en i hoppet för att säkerställa att man får ut sin fallskärm som man ska. Klarar man av detta, får man genomföra följande fem hopp med bara en instruktör som följer med en, innan man slutligen får hoppa på egen hand. Men det allra, allra hoppet som man får göra, gör man i en tandem-sele.

Tandemhoppning

Tandemhoppning

Tandemhoppning innebär att två personer hoppar samtidigt, varav en så kallad instruktör har på sig en fallskärm och en sele, som den andra personen blir fastspänd i. Detta är ett vanligt hopp när det gäller en amatör som skulle vilja hoppa fallskärm. När man hoppar fallskärm i tandem behöver man inte ha några förkunskaper, intygar experterna, utan personen som bär fallskärmen gör “allt arbete”. Själv kan man njuta av själva hoppet. Innan hoppet, går instruktören igenom detaljerna med en. Sedan åker man upp i ett flygplan till man kommer upp i rätt höjd, vilket tar ungefär 15 minuter. Under den här tiden spänns man fast i instruktörens sele. Därefter öppnas dörren i flygplanet, och man hoppar tillsammans. När man är på en höjd på 1500 meter från marken fäller instruktören ut fallskärmen. Denna innebär att man faller fritt i ungefär 40-50 sekunder. Därefter tar det ungefär 6 minuter innan man landar på marken. Att göra ett tandemhopp kan kosta ungefär 2000-3000 kr, beroende på vem man bokar hos och om man beställer filmer eller stillbilder utöver hoppet.