MontBlanc

Blog

Blog

Fallskärmshoppning

maj 23, 2019, Författare: Melker

Att hoppa fallskärm kan låta läskigt, speciellt om man är en person som är höjdrädd men det kommer att vara värt det då det är en upplevelse som kommer att förändra livet.

Många pratar om att de någon gång skulle vilja hoppa fallskärm men bara ett fåtal tar steget att faktiskt utföra ett fallskärmshopp. Det är väldigt sällsynt att en olycka inträffar vid ett fallskärmshopp vilket har gjort att det är lätt att känna sig säker inför ett hopp. För att man ändå ska kunna känna sig så lugn som möjligt vid ett hopp så ingår det att man först och främst har en genomgång om allt kring hur hoppet ska gå till innan man ens sättet sig i planet och när man sitter i planet så får man alla detaljer upprepade för sig. Såklart är det viktigt att man ska kunna känna sig så säker som möjligt vid ett hopp och därför är det viktigt att man får gå igenom alla detaljer så som hur själva uthoppnings-tekniken ska gå till och hur man sedan på bästa sätt ska kunna njuta av utsikten under sitt hopp. Det fria fallet kommer att pågå i ungefär 45 sekunder och det kommer att gå snabbt. Efter det fria fallet så börjar man istället att förbereda sig på att landa mjukt nere på marken med hjälp av sin fallskärm. Skärmfärden tar ca fem minuter och kommer att vara ett minne för livet. Reglerna för fallskärmshoppning kan skilja sig något beroende på vilket företag man hoppar med men ser överlag ut som följande:

* Lån av utrustning ingår men det kan ändå rekommenderas att man tar med sig extra kläder. Underställ är att rekommendera då det kan bli kallt.
* Det rekommenderas bara att man hoppar när det är bra väder. Vanligen så sker hoppen därför mellan april och september. Det är också viktigt att man ska kunna se marken från planet och man bör därför aldrig hoppa om det är mycket moln på himlen.
* Man måste vara nykter för att hoppa.
* Det rekommenderas att man är minst 140 cm lång och inte väger över 100 kg.
* Är man under 18 krävs det att man har målsmans tillstånd för att få hoppa.

Historien bakomDet första fallskärmshoppet genomfördes redan 1797 av fransmannen André-Jacques Garnerin. Det var även han som uppfann den mjuka fallskärmen. Under sitt första hopp så hoppade han från 1000 meter upp i luften från en luftballong. Senare lyckades han även övertala hans fru att hoppa vilket gjorde henne till den första kvinnan att någonsin hoppa fallskärm. Det dröjde ett tag innan någon vågade sig på att hoppa fallskärm i Sverige men sommaren 1920 valde kaptenen Raoul Thörnblad att pröva sig på att hoppa fallskärm. Mellan sitt fösta hopp 1920 och 1929 hade Thörnblad hoppat 51 gånger från ett flygplan. Han bestämde sig också för att göra en egen fallskärm som skulle visa sig bli mycket omtalad för att den både var enkel att förstå sig på och mycket säker. 1924 publicerade han boken ’Fallskärm system Raoul’.

Historien bakom