MontBlanc

Blog

Blog

Jumping platser i världen del 6

april 20, 2017, Författare: Melker

Min resa genom Base jumping världen fortsätter. Hitintills har jag skrivit om en rad ikoniska platser att hoppa ifrån, däribland trollväggen i Norge, Burj Khalifa i Förenade Arabemiraten, Angels Falls i Venezuela tillsammans med Empire State building i New York. Utöver detta har jag också nämnt en rad olika broar som är väldigt populära inom dessa kretsar. Anledningen med denna bloggserie är i rent informationssyfte, jag varken stödjer, rekommenderar eller uppmanar någon att utöva denna extremt farliga sport. I allra flesta fall är hoppen olagliga och kan resultera i både böter och fängelsestraff, om hopparen fångas av polisen.

Det är också med anledning av detta som serien är helt och hållet informatorisk, då jag inte vill uppmana någon att bryta lagen.

  1. Yosemite National Park – Kalifornien, USA

Denna park har hundratals med toppar och imponerande landskap. Platsen Half Dome är en av de mer populära topparna i området, både när det gäller vandrare och klättrare. Det är dock olagligt att hoppa härifrån men det hindrar inte fantaster som är ute efter en adrenalinkick. Men då sporten ökar i popularitet, skulle det inte förvåna om parkförvaltningen ändrar sig gällandes förbudet.

Parken i sig är en väldigt trevlig plats att besöka och bjuder på oförstörd, amerikansk natur. Här hittar alla typer av individer något som tilltalar dem, vandrare som klättrare som base jumpers.

  1. The Dolomites – Italien

Denna kända bergskejda i alperna är populär bland utförsåkare, hikers, klättrare så väl som base jumpers. Dolomites bjuder på en hisnande utsikt och backar som utmanar även dom bästa. Då det finns mängder av toppar, så har långt ifrån hela området utforskats av base jumpers som alla älskar att hitta nya platser att hoppa från.

  1. El Capitan – Kalifornien, USA

“El Cap” är känt som en favoritplats bland hoppare och har varit så sedan tidigt 60-tal när hopparna Michael Pelkey och Brian Schubert utförde sitt första hopp ut över den 1000 meter branta klippan. Båda hopparna bröt ett flertal ben under hoppet men det hindrar inte hoppare från att ta sig hit och upprepa hoppet som bägge dessa män gjorde.

  1. Jinmao Tower – Shanghai, Kina

När det gäller spänning inom bebyggt område så finns det platser som kan jämföras med det 88 våning höga tornet Jinmao Tower beläget i centrala Shanghai. Även om denna byggnad inte längre än den högsta byggnaden på det kinesiska fastlandet så hindrar det inte hoppare från att ta sig hit. Det var under 2004 som man verkligen fick upp ögonen för platsen, när åskådare flockades till platsen för att beskåda hoppare som utförde hoppet från denna 420 meter höga byggnad.

  1. Old Man of Hoy – Orkney Islands, Skottland

Detta är en av de farligaste platserna att hoppa från för base jumpers, då klippa bara sträcker sig 139 meter. Under 2008 hoppade Roger Holmes, Gus Hutchinson-Brown och Tim Emmett ut från klippan och genomförde alla tre ett lyckat hopp. Dock bara ett par dagar senare skulle engelsmannen Hutchinson-Brown omkomma i ett annat, vågat hopp som han utförde från en klippa i Schweiz.