MontBlanc

Blog

Blog

Jumping platser i världen del 7

maj 30, 2017, Författare: Melker

Då var det så dags att avsluta resan genom Base jumping världen med denna, den sjunde och sista delen i serien. Så här långt har vi besökt så gott som alla världens olika hörn från Himalaya till Australien, Sydamerika, Nordamerika samt Europa, däribland Norge och Trollväggen. Mitt intresse för base jumping är helt och hållet i form av läsning, då jag varken kan eller skulle vilja utföra hopp som dessa med livet som insats. Visst gillar jag en duktig adrenalinrush men någonstans måste man sätta gränsen och jag har satt min här.

21.Millennium Stadium – Cardiff, Storbritannien

Ett sätt att undvika köerna inför en rugbymatch är att göra som tre BASE hoppare gjorde under mötet mellan Sydafrika och Wales i juni, 2010. Dessa tre hoppare kastade sig ut från taket på arenan för att sedan landa mitt på spelfältet inför alla åskådare. Ett väldigt kort hopp i jämförelse med vissa andra men spänningen och rushen som följde kompenserade nog en aning, speciellt med tanke på den enorma publikskara som såg dem utföra hoppet.

Creative Commons License Use with attribution

22. Royal Gorge Suspension Bridge, USA

Under 1929 stod denna bro, Royal Gorge Bridge i delstaten Colorado färdig och redo att öppnas för allmänheten. Om de som arbetat vid bron ändå visste vad den skulle bli känd för så här dryga 70 år senare, kanske de också hade tagit ett hopp eller två samtidigt som den byggdes. Bron är lite över 400 meter lång och står 50 meter hög vilket är något som bara de riktigt vågade individerna hoppar ifrån. Trots detta så är platsen oerhört populär bland hoppare, så populär att man årligen anordnar så kallade ”Go Fast Games” som pågår under tre dagar, och där då hoppare får möjligheten att utföra hopp från bron, helt lagligt! Eventet är dock inte öppet för vem som helst utan man måste bli inbjuden för att få delta. Under dessa tre dagar så sysslar man med både bungee och BASE jumping. Man erbjuder här också en unik möjlighet inom bungee jumping där upp till tre individer kan få sitta i vad som endast kan beskrivas som en gigantisk gunga som kallas Royal Rush Skycoaster. När den släpps ut över stupet kan den uppnå hastigheter upp emot 90 km/h så det är inget för den med svagt hjärta.

23. Shanghai Towers

Världens näst högsta byggnad är så klart ett av målen som hoppare har och där hittar vi The Shanghai Tower som står 632 meter hög i centrala Shanghai. Men vid som så många andra av dessa platser, som World Trade Center och Burj Kahlifa så är säkerheten här väldigt hög vilket gör det oerhört svårt att utföra hopp härifrån. Det har dock inte hindrat folk från att lyckas genomföra några lyckade hopp, bland annat två ryska hoppare som under 2014 klättrade upp, till stora delar längs utsidan på byggnaden hela vägen upp, där de sedan spenderade 18 timmar i väntan på bättre väder innan dom genomförde hoppen. Väl medvetna om den strikta kinesiska lagen som råder valde man att utföra detta i samband med det kinesiska nyårsfirandet.