MontBlanc

Blog

Blog

Om Paragliding som sport

januari 28, 2020, Författare: Melker

Paragliding är en sport som innebär att man flyger med en skärm i luften. Sporten kan se ut att passa de som är mer våghalsiga, men kan passa de flesta personer. Det som krävs är att man har en normal fysik, går igenom en bra utbildning och har ett bra omdöme.

Sporten uppstod under 70-talet då fallskärmshoppare valde att prova något nytt genom att hoppa från bergssluttningar med fallskärmar som man kunde styra istället för att direkt hoppa ut genom ett flygplan. Ska man idag prova paragliding behöver man först och främst veta hur mycket man väger. Storleken på vingspannet på skärmen baseras på vikten och är viktig för att bibehålla säkerheten. På dessa skärmar kan man sedan sätta en motor vilket driver skärmen framåt i luften.

Skillnaden mellan skärmflygning och paragliding är att man kan starta direkt på ett öppet fält och ta sig upp i luften. Den som flyger kallas för pilot och sitter fast i en sele under skärmen. Är man intresserad av att prova går det att kontakta klubbar eller liknande ställen som erbjuder möjligheten till provflygning med en erfaren instruktör. Har man provat flyga och känner att det är något som passar ska man kontakta en instruktör som är godkänd. De kan hjälpa till att guida vart man vänder sig och kan berätta om försäkringar. Det är en grundförsäkring som man löser genom att betala in medlemskap till Svenska skärmflygklubben, SSFF. Utbildningen består av en hel del teori i kombination med flera praktiska moment. Till och börja med handlar det om att lära sig hantera utrustningen och sedan byggs det på allt eftersom att instruktören känner att man är mogen för att gå vidare.

Hoppa fallskärm

Hoppa fallskärm

Kontrasten till att flyga paragliding är att hoppa fallskärm. Skillnaden att flyga med en motor upp i luften från ett öppet fält är att man istället åker upp i luften med ett flygplan och kastar sig ut i luften. Det finns ingen motor utan man faller fritt visst antal meter innan man löser ut fallskärmen som fångar upp och bromsar farten. Hoppa fallskärm är något som man enkelt kan göra tillsammans med en instruktör. Det enda man då behöver göra är följa med och njuta av upplevelsen, instruktören sköter allt som har med själva hoppet att göra.

Vilken höjd man hoppar från kan variera lite beroende på vad det är för väderförhållande och liknande. Men det kittlar bra i magen då man kommer upp i en hastighet på 200 km/h då man faller helt fritt. Väljer man att prova hoppa fallskärm är det lite som att prova paragliding med en instruktör. Till och börja med så har man en teoretisk genomgång på marken och berättar lite om vad det är som kommer att hända. Sedan är det dags för själva upplevelsen. Det är alltid stort fokus på säkerhet och att man ska känna sig trygg genom hela upplevelsen. Kom ihåg att dessa aktiviteter ställs in om det är riktigt dåligt väder just av den anledningen.