MontBlanc

Blog

Blog

Populära och extrema platser i världen för BASE jump – Del 1

februari 26, 2017, Författare: Melker

Efter att ha skrivit om hur BASE jumping uppstod och hur sporten växt i popularitet sedan introduktionen på mitten av 70-talet tänkte jag nu ta en närmare titt på olika platser runt om i världen som många BASE entusiaster besöker för att genomföra hopp ifrån, i jakten på att lyckas genomföra ett hopp i alla de fyra olika kategorierna eller för att slå åtråvärda rekord. Återigen måste jag påpeka att jag varken stödjer, uppmanar eller på andra sätt rekommenderar att ni prövar på Base jumping. Detta är en oerhört farlig sport, som är oreglerad vilket innebär att det inte finns några officiella förbund eller organisationer. I många fall sker även hoppen helt olagligt, då det inte är tillåtet att hoppa från vissa byggnader eller områden.

1. Meru Peak – Himalaya, Mongoliet

Detta är platsen där världens högsta base jump skedde ifrån. Att hoppa här ifrån erbjuder ett fall på 21 000 feet, eller närmare 7000 meter från toppen till botten. Det har endast genomförts ett enda hopp från denna plats och det var under 2006 när det australiensiska paret Graham och Heather Swan tog sig upp till toppen och sen hoppade. Det tog dem 22 dagar att bestiga berget och då avsatsen varifrån hoppet skulle ske. Allt detta jobb resulterade i ett hopp som varade i två minuter men som också gav dem en plats i Guiness rekordbok för det högsta genomförda base hoppet någonsin.

2. Burj Khalifa – Dubai, Förenade Arabemiraten

Om att bestiga ett berg inte är något som lockar, speciellt inte då det tar 22 dagar att ta sig upp, då kanske världens högsta byggnad kan vara ett alternativ. Istället för 22 dagar tar det nu lite över en timme att klättra upp till plattformen där hoppet sker ifrån, men allt detta sker då i stekande hetta och hög luftfuktighet. Den riktigt stora nackdelen med att försöka sig på ett hopp härifrån är att den som hoppar kan få spendera ett par månader bakom galler, om dom fångas när dom landar, då det är olagligt att hoppa härifrån.

3. Angel Falls – Venezuela

Den som är sugen på att hoppa ut från en klippavsats och falla i kapp med dånande vatten, då är Angel Falls platsen som ni bör besöka. Här kan ni hoppa ut från en klippavsats och sedan falla intill vattenfallet som sträcker sig över 1000 meter från toppen till botten. Det är det högsta vattenfallet i världen. Till skillnad mot att hoppa i Dubai så är detta helt lagligt och hoppare välkomnas hit med öppna armar. Det finns även professionella hoppare tillgängliga för dem som vill försöka ge sig på ett hopp från denna unika plats.

4. Trollveggen – Norge

Trollveggen eller Troll Wall som den kallas på engelska är belägen i Romsdalen i Norge. Det är också där som fadern inom base jumping, Carl Boenish omkom 1984 under ett hopp. Avsatsen ligger en 1200 meter upp på berget Trolltindene och har sedan tidigt 80-tal varit en populär plats att hoppa från bland Base jumpers. Norrmännen är dock numera inte direkt positivt inställda gentemot besökare som vill komma hit och hoppa, då platsen ligger så avlägset och är svår att ta sig till om olyckan skulle vara framme för hopparna. Det är idag olagligt och dom som blir påkomna riskerar inte bara att förlora sin utrustning, dom kan också komma att få betala dryga böter.